#lowcode

Tehdään sovellus! Osa 1: Idea

Miten sovelluksia käytännössä tehdään?

Tässä blogisarjassa käydään läpi vaihe vaiheelta sovelluksen suunnittelu, toteutus ja julkaisu, tervetuloa lukemaan!

Uusi sovellusprojekti - Näin se toimii

Moi! Minä olen Aija, olen Simplifiedilla päädevaajana. On helmikuu 2024. Sain tehtäväksi tehdä sovelluksen, joka toimii lisäpalveluna nykyisille asiakkaillemme. Tämä oli myös loistava tilaisuus kertoa käytännössä, miten me tehdään sovelluksia. Tämä on osa 1, uudet osat julkaistaan täällä blogissa, sekä uutiskirjeessä (johon voit liittyä tekstin lopussa).

Tervetuloa seuraamaan sovellusprojektia!

1. Sovellusidean määrittely

Kun lähdetään tekemään sovellusta, ensimmäinen tehtävä on palastella idea auki mahdollisimman konkreettisesti. Tämän vuoksi meidän sovellusprojektit alkavat aina työpajasta. Työpajassa käydään läpi se, millainen sovellus on kyseessä, kuka sitä käyttää ja mitkä ovat tärkeimmät tehtävät, joita sovelluksen tulee tehdä.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, tämä pätee erityisesti sovelluskehitykseen. Tai mittaa kahdesti, leikkaa kerran. Ilman hyvin tehtyä suunnitelmaa päädytään yleensä tekemään sama asia moneen kertaan, joka ei ole tehokasta, eikä hyödyllistä. Meidän tapa toteuttaa hyvä suunnitelma ilman turhaa paperinpyörittelyä ja ajan hukkausta, on tehokas parin tunnin työpaja.

Idea

Mikä on sovelluksen päätarkoitus?
💭 Ensimmäiseksi katsotaan, millaista sovellusta ollaan tekemässä, eli kuvataan sovelluksen idea auki.

Tässä tapauksessa ideana on perehdytyssovellus, jonka avulla yrityksen työntekijöitä voidaan perehdyttää eri aiheisiin videoiden sekä videoon liittyvän kyselyn perusteella. Kyselyn tarkoitus on varmistaa, että perehdytysvideo on oikeasti katsottu ja ymmärretty ja pysytään paremmin ajan tasalla henkilöstön osaamisesta, ja voidaan löytää myös osaamisalueita, joiden jatkoperehdytys kannattaa.

Markkina

Onko tällaisia sovelluksia jo olemassa?
💭Vaikka jokin sovellus olisi jo olemassa, ei se tarkoita sitä ettei uutta voi tehdä. Kuinka monta audiokirjasovellusta tai sähköpostimarkkinointisovellusta on olemassa? Entä sosiaalisen median alustaa tai meditointisovellusta? Jos sinun sovelluksesi on parempi, kuin olemassa olevat sovellukset, markkinalla on aina tilaa.

Kilpailevat sovellukset on kuitenkin tärkeä ottaa huomioon, jonka vuoksi siitä keskustellaan työpajassa. Kun ymmärrät paremmin, mitä samankaltaisista sovelluksista puuttuu, pystytään tekemään parempia rajauksia sille, mitä sovellukseen lisätään ja mitä jätetään pois, sekä mitä uniikkia sinun sovelluksessasi voisi olla.

Tämä on oleellista erityisesti silloin, mikäli sovellus ei tule yrityksen sisäiseen käyttöön, vaan sillä olisi tarkoitus saada rahaa uusilta asiakkailta. Jotta voit saada sovelluksestasi kaupallisesti menestyvän, täytyy ymmärtää mitä vaihtoehtoja asiakkaillasi on ja miten voit tehdä sovelluksen, jonka he valitsevat kilpailevien sovellusten sijaan.

Sisäisissä työkaluissa markkinatutkimus ei ole niin tärkeää, jos avainasemassa on halu tehdä oma sovellus, joka on omassa hallinnassa. Usein sisäisiä sovelluksia tehdään juuri siitä syystä, että markkinalla ei ole omalle yritykselle sopivaa sovellusta.

Tässä tapauksessa: Kilpailevia sovelluksia todennäköisesti on, mutta haluamme tehdä oman, jotta sovelluksen kehitys on meidän hallinnassamme.

Kenelle

Kuka tätä sovellusta käyttää?
💭 Harvan sovelluksen käyttäjäkunta on kaikki maapallon asukkaat. Missä maassa käyttäjät ovat? Missä yrityksessä he ovat töissä tai mitä ongelmia heillä on, joita tämä sovellus ratkaisee? Käyttävätkö he sovellusta todennäköisemmin tietokoneella vai puhelimella?

Nämä valinnat määrittävät mm. sen, millä kielillä sovellusta käytetään, kuinka paljon potentiaalisia käyttäjiä on, suunnataanko sovellus yrityksille vai kuluttajille, sekä tehdäänkö pääasiassa web-sovellusta vai mobiilisovellusta.

Tämän sovelluksen kohdalla kyse on meille omaan käyttöön ja omille asiakkaille tarkoitetusta sovelluksesta, jonka ensimmäisen version yritykset ovat suomalaisia pk-yrityksiä. Koulutusmateriaali tehdään tässä vaiheessa suomeksi. eli ainoa kieli ensimmäisessä vaiheessa on suomi.

2. Sovelluksen tärkeimmät tehtävät

Nyt olemme saaneet vähän käsitystä siitä, millaista sovellusta olemme suunnittelemassa. Seuraavaksi tehdään projektin rajaukset ja määritellään tärkeimmät asiat, joita sovelluksen täytyy tehdä, jotta se on hyödyllinen ja vastaa käyttäjien tarpeisiin ja toiveisiin. Mitä isompi projekti, sitä tärkeämpää on rajata ominaisuuksia ja päättää kehitysjärjestys, jotta ei tehdä isoa, kallista monsterisovellusta vain huomatakseen, että käyttäjät tarvitsevatkin oikeastaan ihan toisenlaisen sovelluksen.

Parempi ratkaisu on lähteä tärkeimmät tehtävät ensin ja lisätä uusia ominaisuuksia jatkokehityksessä, kun saadaan oikeaa dataa ja palautetta sovelluksen käyttäjiltä.

Oman ideasi kohdalla, voit seurata tätä listaa ja miettiä omaa sovellustasi samassa järjestyksessä.

Päätehtävä

Sovelluksen päätehtävä on mahdollistaa yrityksen työntekijöille perehdytyksen videoiden ja videoon liittyvän kyselyn avulla. Sovelluksen hyöty on siis se, että yrityksen esihenkilöillä on ajantasainen tieto siitä, mitä kukin henkilö osaa ja mistä asioista pitäisi kouluttaa enemmän. Kun voidaan selkeästi nähdä, ketkä työntekijät ovat mitäkin materiaaleja katsoneet ja oppineet, voidaan luottaa siihen, että yhteiset toimintatavat ja osaaminen ovat paremmin halutulla tasolla.

Käyttäjät ja heidän tehtävänsä

Tämä sovellus tehdään yrityksen sisäiseen käyttöön, joten tarvitaan kolmenlaisia käyttäjiä, joilla on seuraavia tehtäviä:

Superadmin - Me, jotka voimme lisätä uusia yrityksiä sovellukseen ja luoda omia kursseja
Tärkeimmät tehtävät: Lisää, muokkaa tai poista yritys, käyttäjänhallinta, lisää, muokkaa ja poistaa kursseja, tunteja, videoita ja kyselyitä, tarkastele omien kyselyiden vastauksia.


Admin - Asiakasyrityksen henkilö / henkilöt, jotka vastaavat sovelluksen sisällöstä oman yrityksensä kohdalla.
Tärkeimmät tehtävät: Käyttäjänhallinta, lisää, muokkaa ja poistaa kursseja, tunteja, videoita ja kyselyitä, tarkastele omien kyselyiden vastauksia.

Käyttäjä - Asiakasyrityksen työntekijät, joilla on pääsy oman yrityksensä kursseille.
Tärkeimmät tehtävät: Katso kursseja, katso videoita, vastaa kyselyihin ja näe omat tulokset.

Tästä lähdetään liikkeelle!

Siinä oli kuvattuna sovelluksen perusidea, käyttäjät ja tärkeimmät asiat, joita sovelluksen tehdä. Näin saadaan nopeasti rajattua se, mitä ensimmäisessä vaiheessa tehdään ja mitä jätetään joko kokonaan tekemättä, tai tehdään jatkokehityksessä. Tavoitteena on saada sovellus nopeasti käyttäjien käsiin.

Osa 2: Alustan valinta

Koska me teemme sovelluksia Low-code työkaluilla, seuraavassa osassa käydään läpi alustan valinta ja perustelut sille, miksi kyseinen alusta on valittu tähän projektiin. Perinteisessä koodissa tässä kohtaa käydään läpi samalla tavalla teknologiat, mutta keskittyen ohjelmointikieliin, tietokantaan, sovellusarkkitehtuuriin ja niin edelleen.

Seuraa projektin etenemistä uutiskirjeestä

Kerromme projektin etemisestä mm. täällä blogissa, sekä uutiskirjeessä. Jos haluat pysyä ajan tasalla projektin etenemisestä, tilaa uutiskirje!

Liity
Tarvitsenko sovellusta nuoli
Tervetuloa tilaajaksi!
Ups, jotain meni pieleen. Jos ongelma jatkuu, ota yhteyttä moi[at]simplified.fi