miten low-code toimii

Ei koodia. Ei ongelmaa.

Low-code tarkoittaa nimensä mukaisesti vähäistä koodausta. Kun alusta koodaa kehittäjän puolesta, päästään eteenpäin valovuosia nopeammin!

@Simplifiedsolutions
Low-code Sovelluskehitys

Koodata vai ei koodata? Mitä eroa sillä on?

❌Ohjelmointikielet
🤚Drag-and-drop

Perinteisessä koodauksessa sovellus tehdään merkki kerrallaan käyttäen perinteisiä ohjelmointikieliä.

Low-code alustoilla taas sovellus kehitetään hyödyntäen visuaalisia drag-and-drop kehitysympäristöjä, joten suurin osuus koodin kirjoituksesta on tehty jo valmiiksi.

Low-code drag and drop
Miltä näyttää Low-code kehittäminen

❌Koodikieli
🗨️Tavallinen kieli

Ohjelmointikielien opettelu on aikaavievää. Yksi kehittäjä opettelee yleensä urallaan useita eri kieliä ja näitä kaikkia täytyy osata yhdistellä oikein. Sinun on varmaan myös vaikea sanoa, miltä hyvä koodi näyttää.

Low-code-alustat antavat kehittäjän käyttää luonnollista kieltä (natural language) sovelluksen kehittämiseen. Näin ollen, kehittämisessä käytetään vain yhtä kieltä, alusta hoitaa koodikielen.

❌Monta kehittäjää
🤓Yksi kehittäjä

Perinteisessä ohjelmoinnissa on yleensä erikseen Front-end sekä back-end kehittäjät, jotka kehittävät omia osuuksiaan sovelluksesta. Tämän lisäksi on usein muitakin osallisia, kuten projektipäälliköitä ja sovellusarkkitehteja.

Low-code kehittäjät ovat käytännössä aina full-stack kehittäjiä, eli pystyvät hoitamaan sekä sovelluksen designin, tietokannan ja toiminnallisuudet itse. Tämä on suurin syy, miksi Low-code sovellus maksaa asiakkaalle niin paljon vähemmän.

Low-code vs perinteinen koodi
Web- ja mobiilisovellukset

❌Web vai mobiili?
📱Molemmat

Perinteisessä ohjelmoinnissa web-versio ja mobiiliapplikaatio tarvitsevat oman koodipohjan ja ne koodataan erikseen. Tämä on työlästä paitsi kehittää, myös ylläpitää.

Low-codella saadaan sama koodipohja molempiin, eli voidaan tehdä vain yksi sovellus, joka julkaistaan juuri sinne, minne sinä sen haluat.

Lopputuloksena...

Low-codella saadaan tehtyä sovelluksia murto-osassa siitä ajasta ja kustannuksista, mihin perinteisellä ohjelmoinnilla ollaan totuttu. Uusien ominaisuuksien lisääminen käy käden käänteessä ja jatkokehittäminen on suoraviivaista ja simppeliä.

Aika kätevää, eikö?

3 eniten käyttämäämme Low-code-alustaa

Low-code -alustoja on olemassa paljon ja kaikissa on uniikit vahvuutensa. Me käytämme sovellusten tekemiseen markkinoiden kehittyneimpiä alustoja, kuten Bubble.io:ta, Flutterflow:ta sekä Microsoftin PowerAppsia. Valitsemme aina alustan sovellusprojektin tarpeiden mukaan, joten myös muut alustat ovat vaihtoehtona.

FAQ

Usein kysyttyjä kysymyksiä liittyen Low-codeen.

Miten Low-code/No-code eroaa perinteisestä sovelluskehityksestä?

Low-code ja no-code eroavat perinteisestä sovelluskehityksestä vähentämällä manuaalisen koodauksen tarvetta. Low-code voi vaatia jonkin verran koodausta, kun taas no-code ei vaadi lainkaan koodausta.

Ne nopeuttavat kehitysprosessia tarjoamalla valmiita komponentteja ja käyttäjäystävällisiä visuaalisia työkaluja, mikä mahdollistaa sovellusten kehittämisen ja mukauttamisen ilman syvällistä koodausosaamista.

Miksi tehdä sovellus Low-codella?

Perinteiselle koodaukselle on paikkansa, mutta moniin projekteihin se on yksinkertaisesti liian raskasta ja kallista. Pienemmillä yrityksillä ei usein ole mahdollisuutta investoida, vaikka tarve sovellukselle olisi suuri. Silloin, kun tarvitaan ketterää ja nopeaa kehitystä, on Low-code parempi vaihtoehto.

En ole kuullut Low-codesta ennen, käytetäänkö sitä paljon?

Low-code on ollut käsitteenä olemassa jo yli vuosikymmenen, mutta vasta viimeisimpien vuosien aikana se on ottanut suuria kasvuloikkia alana. Syynä tähän trendiin on yritysten jatkuvasti kasvavat tarpeet sovelluksille, samalla kun IT-budjetteja leikataan ja oikeasti osaavista kehittäjistä on suuri pula.

Low-code mahdollistaa sovellusten teon yksinkertaisemmin ja nopeammin, joka vastaa nykymaailman muutosten tahtia. Lisäksi, Gartner on ennustanut, että vuonna 2026 kolme neljäsosaa kaikista uusista sovelluksista tehdään Low-code teknologialla. Nyt on siis loistava hetki hypätä mukaan!

Jos haluat lukea lisää, mitä tällä teknologialla on tehty, tutustu web-sovellukset ja mobiilisovellukset-sivuihin!

Kuinka turvallisia Low-code-alustalla kehitetyt sovellukset ovat?

Low-code sovelluskehitykseen käytettävät alustat on suunniteltu noudattamaan alan turvallisuusstandardeja. Sovellusten turvallisuus varmistetaan useilla turvallisuuskerroksilla ja -protokollilla, jotka suojaavat sovellukseen syötettyjä tietoja ja toiminnallisuuksia. Lisäksi, kun alusta on jo tehnyt ison osan koodaamiseta ja niitä parannetaan koko ajan, on alusta itsessään suojattu erinomaisesti.

Milloin Low-code ei ole sopiva ratkaisu?

Low-code alustat eivät pysty tällä hetkellä toteuttamaan visuaalisesti ja graafisesti vaativia sovelluksia, kuten videoeditointia tai 3D-mallinnusta. Näihin tarpeisiin tarvitset perinteistä koodausta.

Tuleeko Low-codessa vastaan käyttäjä- ja kapasiteettirajoja?

Lyhyesti sanottuna, ei. Näihin teknologioihin saadaan yhdistettyä tarpeeseen sopiva tietokanta, jotka ovat lähtökohtaisesti aina markkinan tehokkaimpia ja parhaiten skaalaavia vaihtoehtoja. Toisin sanottuna, sovellus toimii saumattomasti käytti sitä 100 tai 100 000 ihmistä. Eli ei huolta!

Voinko yhdistää sovelluksen yrityksen muihin järjestelmiin?

Kyllä! Näissä alustoissa, kuten muussakin sovelluskehityksessä, on suorat mahdollisuudet lisätä integraatioita API-yhteyden välillä. Tämä voisi olla esimerkiksi maksutapahtumien välittämistä, laskutuksen seurantaa tai tiedon päivitystä esimerkiksi CRM:n tai ERP:in välillä. Ja saahan näihin tietysti tehtyä myös kaikenlaisia tekoälylisäyksiäkin!

Kuinka paljon Low-code/No-code sovelluskehitys maksaa?

Hinta Low-code/No-code sovelluskehitykselle vaihtelee projektin laajuuden, monimutkaisuuden ja vaadittujen ominaisuuksien mukaan.

Meillä sovellusten hinnat alkavat 12 000 eurosta. Keskimäärin sovellusprojektimme ovat maksaneet 22 000€, mikä on noin 75 % vähemmän kuin tavallisella koodilla tehdyn sovelluksen hinta.

Voit lukea hinnoitelusta lisää tästä tekstistä.

Otathan yhteyttä, niin voimme keskustella projektisi yksityiskohdista ja tarjota tarkan arvion!

Okei, siinä oli paljon asiaa. Jäikö kysyttävää?

Meille tärkeintä on, että sinä saat tietää kaiken mitä tarvitset, jotta voit lähteä huolettomasti suunnittelemaan omaa projektiasi. Jos sinulla on edelleen kysymyksiä, varaa ilmainen sparraus niin vastaamme!